Monday, December 20, 2010

gigi besi

fuh~ dh lma xmencoret2 kt sini..ni makna nye dh bosan tahap maximum dh ni..aiyark!!!
1st day of da final sem..yezza..skit masa lg nk graduate n tinggalkn alam2 pembelajaran..tp bkn 2 yg nk di coretkn kt sini..tjk pn 'gigi besi' kn? aha..apalah gigi besi 2?ape kna ngena la gigi besi dgn tuan pny blog ni kn?isk2..hehe sbnr nye nk bgtau dh hampir 1bulan pkai besi di gigi a.k.a braces..huhu jd betty suda..

xsangka sendri akan pkai braces ni..kalau nk diikutkn ms zaman muda2 remaja dlu plg xsuke bile misi2 dtg skolah nk check gigi..mna tak nye, asyik kna panggil gi tampal gigi je..malu ouh~pnah gak terpikir knape la mereka2 2 suke jd doktor gigi ni..kna tgk gigi2 manusia yg mcm2 rupa n bau..auch! tp ntah cmne ble msk u ni, rs dentistry 2 interesting la jgak..duit pun masyuk je..ahaks!toink2~

kenapa nk pkai braces??dh la specky,pas2 nk pkai braces lg..mmg dh mcm rupe betty je kalau di bayang2 kn..tp ntah la..rs mcm cool je tgk ada pkai..hehe (ouh ada 2 my close frend...nma btul dia azidah..nma manja? ada ! :p) tp nk di jadikan cite, mlm sblum di pasang kn braces ni, tibe2 terpikir btol ke ape yg ak nk buat ni?sanggup ke nk pkai besi dlm mulut 2 btahun2? klu jd huduh nnt cmne?(mcm la cntik sgt kn klu xpkai braces pn..hehe) bleh ke pkai bracesdlm agama? n mcm2 lg la persoalan2 senget yg timbul dlm kpala otak ni..but finally decide utk pkai jgak..sbb? 1) sy mau rs sendri cmne rs nye pkai braces..(apekah??) pasni bleh paksa adik2 ku yg bgigi rongak pkai braces..wakaka 2)gigi pun xde la tsusun sgt..bile lg kn nk btul kn 3)pkai braces bknnye bmaksud mngubah ciptaan Tuhan..bkn utk cantik semata2..tp utk hygiene..gigi yg tsusun lbh snang nk dbersihkn.so lbh hygiene..cewah! 4)murah woo!yela, nma pn bt kt klnk dental ukm kn..so dpt la harga stdnt ukm..haha layan je~

1st day pkai braces..masyaAllah..buruk nk mati!ms 2 mmg rs segan lah nk jmp sape2 pn..nsb baek la time cuti sem kn..mmg xde rmai org pn..pas psg je, trus ambk tiket blk tepeng..dgn harapan xperlu la jmp sape2..nk ttp mulut pn ssh oo..


gambo 2nd day wif braces..still ssh nk ttp mulut..haish!


tp skang dh ok sket..ok la kot kn..xde la ssh sgt nk ttp mulut..cma still bmasalah ble nk snyum...siyes dh xtau cmne nk snyum..nk ttp mulut ke?ke bior je bkak mulut nmbak braces 2?ble ttp mulut jd pelek ya amat..nk bkak mulut?adoi~blink2 la jd nye..

since pkai besi ni..dh ade 1 habit bruk..which is..snyum dpn cermin..haa~mmg xdpt elak lak..yela..practice make perfect kn?xkn la slama2 nye nk snyum mcm opah tgk mkn sireh?ouh cannot2..sy masih mude lg..single lg..ouch!

ade 1 hari 2, ble burger dgn my sis n adik..naik keta gitu (ouh br sedar dh lma xnaik moto!) tggu dlm keta je..my sis n adik yg trun bli burger sbb ms 2 pkai bj ala2 selekeh gitu..haha..bosan tggu lma sgt..tgk la kiri n knan..ha! ade side mirror..huhu ape lg kn?mula la xtvt senyum sumbing2 dpn cermin..mcm2 gaya snyum dh try..snyum cute ade,gaya mnggoda ade..rs2 mcm dh puas ati dngn snyumam dpn side mirror 2, tgk blk kt tmpt burger 2.alamak, br pasan yg side mirror 2 sma degree dgn abg bt burger 2..n da worst is..dia tgh pndg sni smbil snyum2..adoi la..baik pny kantoi la kn..huaaa..n scara automatik nye trus paling kn muka 90degree..knon2 xde pape yg blaku...

so moral of da story (wah ade moral lg!) 1)sy ske pkai braces.haha.. 2)xkisah lg mcm mna syum pn..biar la nmpk besi pn kn 3) sy xkn snyum dpn side mirror keta lg!

p/s: berangan2 utk bkak braces ni bile nk kawen nnt..cewah!gatai!

mari bergambo dgn besi!

antara gambo t'awal dgn besi: siyes xnk
snyum mcm 2 lg n xkn pkai tdg bibik 2 lg!

gambo zoom in.org yg ambk ni mmg nk kna sekeh..
silap btul g ddk dpn dia time ni!

1st time snyum lebar dgn besi + msk dlm gambo..
cayalah dato khalid..time kasih sbb anda gambo ni dpt di ambil!

muka pelik dgn besi..siyes xtau cmne nk cover gigi tuh~

still rasa pelik dgn snyuman 2..kna praktis lg dpn cermin ni!

p/s: gambo2 adalah ms g sg gabai + khidmat masyarakat kt permas jaya, masai, johor.........



Tuesday, September 14, 2010

::raYa 2010::

alhamdulillah..dh 5 syawal..rs nye xlewat lg utk ckp 'slamat hari raya'?hehe
sedey jgak sbb ramadhan dh terlepas..ble pikir blk, ramadhan kali ni dh dimanfaatkan secukupnye kah??tepuk dada tanya lah hati..cewah! hm semoga tahun depan kta btemu lg wahai ramadhan..insyallah..

1 syawal, agak berdebar jgak menanti pagi yg satu tuh..sama kah 1 syawal kali ni dgn pg2 syawal yg lepas?akan adakah accidnt2 yg xdiingini berlaku di pagi yg mulia nih?tp alhamdulillah xde ape yg blaku..yg ditakuti tidak berlaku..syukur masih boleh tersenyum lebar..hehe

tahun ni tema hijau..ahaks xde la hijau sgt..bli bj siap je..senang konun2 nye..pdhal dh xsempat nkanta kt org jahit..hehe..plg best bj2 ry ni bli 2hari b4 ry dlm ms 2jam aje..wah hebat btol famili ku ini..huhu cayalah!

model2 menggayakan baju raya..huhu~

port wajib ambk gambo~ @buai rmh mak njang

wif my sis yg gigam..hohoho~

wif my sis n bro..sume gambo pn muke mamat nih cmtuh...apekah?

my luvly famuly~sy syg kamo sume~~ (^_______^)



..there is a time..


There is a time when I feel i need someone by my side

There is a time when I feel lonely

There is a time when I feel tired with those entire things around me

There is a time when I feel sick with people around me

There is a time when I been hurt by others

There is a time when I pretending to be happy

There is a time when I feel like running away

There is a time when I want to say something but I can’t

There is a time when I cried alone

There is a time when I prefer to be all alone


However, all those time make me stronger, and let me be who i am right now...Alhamdulillah..

Wednesday, September 1, 2010

::Batas::

lama sudah tidak menulis.. sbb tkut nnt ttulis perkara yg xpatut diceritakan..haha apekah??
jadi, mulai hari ni, bertekad utk menulis perkara2 yg berfaedah shj(akan cuba sedaya upaya!)
so 4 da starting, nk share 1 artikel yg agak menarik (ceh tadi kate nk tulis, tp ni main share2 artikel org lain plak kn)
artikel ni pasal batas2 pergaulan antara llk n pmpn (dlu xtau,so sbb 2 la jd diana yg dulo2..hehe skang insyallah akan lbh bhati2) *wink*

................................................................................................................................................................


tajuk: Batas

oleh: Hairul Husna

Sumber: facebook notes


Sebagai seorang yang dinamakan manusia, kita dilahirkan penuh dengan kekurangan. Dan antara kekurangan yang amat jelas dapat dilihat kini adalah lemahnya seseorang dengan jantina yang berlawanan. Lelaki akan lemah apabila berdepan wanita, dan wanita akan lemah apabila berdepan dengan lelaki.

Mungkin ada yang merasakan, lelaki dan perempuan boleh berkawan sahaja tanpa ada hubungan yang 'lain' . Ya, benar. Memang boleh. (Boleh dari segi sosial, saya bukan bercakap tentang hukum)

Namun kita harus sedar dan mengakui kekurangan yang wujud dalam diri kita. Sudah berapa kali kita mendengar kisah lelaki dan perempuan yang bersahabat baik, menjadi best friend, dan rupanya dalam diam si perempuan menyimpan perasaan terhadap si lelaki. Dan apabila lelaki mengetahuinya, mungkin dia akan berasa bingung kerana mereka hanya kawan, bagaimana kawannya boleh menyimpan perasaan?

Biasanya, di saat ini, apabila dah susah, barulah kita nak kembali kepada Islam. Barulah kita nak ikut cara berhadapan dengan berlainan jantina yang ada dalam agama.

Kaum lelaki kena sedar, bahawa hati perempuan ini tersangatlah lembut.

Ya,ya, saya tau, saya tau, mungkin itu jawapan yang keluar.

Mungkin kalian tahu, tapi kalian belum memahami.

Batas perlu dijaga

Adakah hanya apabila lelaki meluahkan perasaan maka hati perempuan akan 'cair'? Tidak, semua perkara yang anda lakukan, yang bagi anda mungkin itu perkara biasa, contohnya mengambil berat terhadap si perempuan, disebabkan dia perempuan dan mungkin lebih 'vulnerable' menyebabkan kalian terlebih concern.

Atau mungkin dengan gurauan anda yang mungkin bagi anda biasa, namun dapat menyentuh hati perempuan itu. Hatta perkara kecil sekalipun. Andai dia dapat merasai keikhlasan anda, hatinya akan sangat mudah untuk 'terpaut'. (Maaf, tak dapat fikir perkataan lain yang kurang 'geli')

Atau mungkin layanan anda terhadapnya yang dirasakan 'lain', walaupun hakikatnya anda memanglah seorang yang 'friendly' dan 'happy go lucky'. Contohnya.

Bagi kalian itu perkara biasa, namun sang perempuan yang terseksa. Ini pemerhatian saya daripada banyak perkara yang berlaku di sekeliling. Selepas itu barulah nak saling menyalahkan antara satu sama lain. Yang peliknya, kita jarang nak menyalahkan diri sendiri terlebih dahulu.

Lelaki: "Sapa suruh pikir lain? Aku tak pernah mengaku apa-apa pun" Perempuan: "Action speaks louder than words! Dah tau tak suka buat apa nak baik-baik dengan aku!?"

Akhirnya gaduh tak berhenti, kerana dua-dua tak nak mengakui bahawa masing-masing dah terpesong dari panduan tuhan.

Contoh lain, menzahirkan doa kita padanya. Misalnya, "Saya selalu doakan awak" ataupun apa-apa saja doa yang diungkapkan buat perempuan itu dan diketahui olehnya. Nampak macam ok kan? Tapi benda macam itu pun boleh buatkan perempuan itu suka. Contoh ayat dalam hati: "Oh baiknya hati dia, doakan aku...waaaaa"

Doakanlah puas-puas, namun rahsiakanlah darinya. Kan doa itu dipanjatkan ke atas tuhan. Jadi cukuplah Allah yang mengetahuinya. (Sekarang baru korang tau kan. Dah tau jangan nak ambil kesempatan nak try buat pula. Ada yang kena fire karang)

Di sini, barulah kita nampak hikmah mengapa Allah menetapkan berbagai-bagai aturan dalam perhubungan antara lelaki dan perempuan. Kerana yang menciptakan PASTI lebih tahu tentang ciptaan-Nya. Namun kita sering melampaui batas itu, mungkin kerana lupa, atau disebabkan hati kita yang jauh dari-Nya, wallahua'lam, masing-masing boleh jawab sendiri.

Jadi sama-sama kita mengingatkan diri sendiri dan sahabat-sahabat kita.

Kadang-kadang (selalu sebenarnya), seorang perempuan terpaksa mengeraskan hatinya, demi untuk tidak menjatuhkan diri ke dalam fitnah. Andai kita merasakan bahawa perempuan itu sangat tegas terhadap orang lain (maksudnya lelaki), ketahuilah bahawa dia sebenarnya lebih tegas terhadap dirinya sendiri. Mungkin bagi lelaki pun begini, saya pun tak tahulah sebab saya bukan lelaki, tetapi kadang-kadang kita memang perlu mengeraskan hati demi menjaga maruah diri.

Perempuan sememangnya dilahirkan berhati lembut. Namun sebagai 'respons' terhadap apa yang ada di sekelilingnya, terpaksa mengeraskan hati sehinggakan orang merasakan dia seorang yang keras hati, ego dan sebagainya. Jadi bantulah kami kaum perempuan, nasihatlah kami dengan baik, jangan 'test' limit kami, kerana mungkin saja kami akan gagal. Moga kita sentiasa dipelihara Allah dalam setiap perkara.

Sekian cerita kita hari ini, semoga dari sehari ke sehari kita makin dekat kepada Allah.

Amiiin.

Pengajarannya: Ikutlah jalan yang selamat, jangan menjerumuskan diri sendiri ke dalam lembah kebinasaan. Carilah jalan yang selamat itu.

................................................................................................................................................................
al kisah~
rpa2 nye mcm 2 ye..okeh2..lps ni mst lbh berhati2.. (-'_'-)

Saturday, August 14, 2010

::decided::

satu keputusan telah dibuat..hehe..xsia2 pulang ke kg halaman untuk bercuti..(cewah,cuti la sgt kn..) so, telah membuat keputusan untuk :

'mau menjadi seperti air sungai yang sentiasa mengalir..tetap mengalir dan terus mengalir walaupun di halang oleh si batu yang gagah' cewah..huhu

hehe..xmau lagi memberatkan fikiran dgn perkara2 yang remeh temeh..juz go with da flow ^_____^

...........................
Khilaf

Memang khilafku menyayangimu
Memang khilafku menyintaimu
Tapiku tahu semua itu
Tak akan kembali lagi

Bukan ku pinta segunung janji
Tidak ku harap sinaran ini
Cuma ku ingin setulus kaseh
Kesetiaan kekal selamanya

Oo..oh syakila
Senyummu enggan pergi
Tawamu mengiringi
Wajahmu ku terbayang
Hadirmu dalam mimpi
Umpama bidadari
Potretmu kutatapi
Mengharap kau kembali

Memang kurindu saat bersamamu
Memang tak mampu melupakanmu
Tapiku tahu semua itu
Tak akan kembali lagi

Selamat tinggal pada kenangan
Selamat tinggal pada igauan
Terima kaseh aku ucapkan
Untuk percintaan ini...
..............................

akhir2 ni dh xjd seperti diri sendiri..huhu..tp after ni..akan pulang menjadi diri yang dlu..welcome back dena!!^________________________^

Thursday, August 12, 2010

::confuse::

sungguh tidak pasti dgn diri sendiri..
knape la jd mcm ni..lg dielak,lg truk..
xnk pikir lagi..

...................................................................................


Aku sakit
Bila menatap matamu
Sadarku bahwa engkau bukan milikku


Aku sakit
Bila ku mengagumimu
Sadarku kau tak pernah mengagumi ku

Bangunkan aku dari tidur panjangku
Sadarkan aku dari mimpi tentangmu
Ku salah bila ku berharap padamu
Salah ku paksa kau tuk mengagumi ku

Kau tak tau perasaan ku
Dan ku tak mau kau tau

Aku sakit
Jika kau tau hatiku
Karna diriku tak berarti bagimu

Aku sakit
Bilakah kau sembuhkan aku
Tak mungkin, tak mungkin sungguh tidak mungkin



mode: mahu pulang dh berpikir panjang~sempatkah?

Saturday, July 31, 2010

::KaMi KaWaN BaIk::

terima kasih sebab bertahan dengan aku..


ada,ayu,husna n dila

bobo, thanks bg pnjm slr ;p


hayani a.k.a k.long, dalila, hafizah a.k.a mek, sheeda n hazirah a.k.a k.su




kita membesar sama2 kn? tp knape sz korg kecik je?xaci2x..



best picture ever!


terime kasih kepada kawan2x..
sebab korang, baru ada aku yang macam harini..


lets be frend 4 ever n ever

p/s: mode freindship day ;p

..maCam nYe..


lately, macamnye pelik skit dgn dri sendiri
mcm nye mnunggu ssorg kt ym 2 utk on9
mcm nye mnunggu ssorg 2 utk bkongsi cerita
mcm nye mnunggu ssorg 2 utk dikutuk2, digelak2 kan

..mcm nye dh lupa diri..

dh lupa agaknye siapa org 2
dh lupa agak nye yg org 2 adalah yg terlarang
dh lupe ke?
agaknye lah..

betullah kate org2:

"A guy and a girl can be just friends, but at one
point or another, they will fall for each other…Maybe temporarily, maybe
at the wrong time, maybe too late, or maybe forever..."



oklah!
skarang dh ingat dh
dh sedar dh sekarang

it just temporarily..desprate kah??hehe..

xkan tunggu lagi

sila jauhkan diri

titik.

p/s: terlupa sekejap sbb dia tiba2 baik..baik kah??wonder~

bye2' temporary'..im looking for the 'forever' one!

Thursday, July 22, 2010

hati oH hati


ouh sungguh la rasa xsedap hati..dari malam tadi,pas tdo pn still xsedap hati..hopefully xde la pape yg berlaku harini..tolonglah..



Tuesday, July 20, 2010

bagaikan patung

ye hari ini..1st time posting dgn oftalmologis kt hospital k*tut* (terpaksa dirahsiakan)..n conclusion yg blh dibuat : doc itu xsuke kn saye!! aggghhhhhhhh!!!! tensen2x!!

sebenarnye kanape kna pg observe doc2 itu??opt*metry dgn oftalm*logy kn xsama..rs mcm dipandang rendah je bile de kt sana..

sepanjang de kt sana rasenye 2x je dia pandang bdk opt*metry ni..ok la 3x kali termasuk ms introduce kn diri..

berdiri mcm patung je kt sana (ok,bergerak la jugak!)
jgn kate dia nk tny soalan, ruang utk dia menerima soalan pn xde..cis!

ouh sy xsuke oftalmol*gis itu!!


Sunday, July 18, 2010

terkenang..mengenang..dikenang??

huaa..sudah final yr..xsangka pejam celik,pejam celik, dh sampai tahap ni..umo pn dh 22..wargh dh tua rupenye..dh banyak benda yg dh dilalui(wah byak ke?) dan yg palig penting, makin byk yg perlu dilalui di hari mendatang..segala bagai presentation2x,project2x,assignmnt2x,tesis2x,here i cooommmmmeeeee!!!!!!! (jgn hangat2 tahi ayam suda~)

ouh berbalik pd title di atas..bile umo dh mningkat,maknenye nye banyak lah kisah2x,kejadian2x yg dh belaku dlm hidup ni..yg dh jadi kenangan..yg semakin dilupakan..dilupakan??to be honest,kalo ditanya balik ape kenangan2 2thn yg lalu,4thn yg lalu, blom tentu blh cite kn balik..jht sungguh kamo ni dena!bkn xnk mngenang cite2 lama..tp im used 2 be a person yg hidup dlm kenangan n end up dgn 'sedey sorg2'..(2la kn,sape soh nk kenang2 cite sedey,mcm la dh xde kenangan best2)

tp harini,kembali mngenang cite2 lama pas tgk gamba2 lama yg di pos oleh sorg kwn lama kt fb..haha ble tgk gambo2 2 terdetik dlm hati 'ouh,ak ade kenangan2 yg mcm ni rupanye'..sronok nye zaman dolu2..

setiap satu gamba ade je knangan yg muncul..cikgu2x..skoolmate2 lama,klasmate2,hausemate2 lama,kwn2 lama n xketinggalan boyfren2 lama (eyh ade ke?), rindu nye pade kamo2x..mayb xbyk yg kta bt sama2 dulo,tp byk yg kta blaja sama2 dulo, kta membesar sama2 dulo, jadi rs mcm ade something yg mngikat..tp ape kah?xtau la..

teringin sgt nk jumpa kamo2 balik..mesti byk cite ms 2..mst byk rahsia2 dulo yg blh dikorek2..hehe..tringin jmp kamo2 n kate 'eyh dulo ko mcm tu,skang dh mcm ni', 'dlu ko diam je,skang dh bising2', 'eyh dulo ak suke kt ko,ko xtau ke?' haha yg last 2 xbleh la..ade benda yg blh bkak blk,ade bnda yg kna simpan dlm2..

huh rupa2 nye byk btol knangan2 ms dulo..wpn xterlibat scara langsung..tp.....kamo2x,masih igt kah ak???

Sunday, June 13, 2010

hati dan perut berkawan baik

dh lama x mencorat coret kt sini..byk benda dh jadi,tp xterasa nk catat kn kt sini..ntah sebab ape..xde ape pn yg jadi..homesick ke?mustahil..cuma tiba2 rasa sayu..dan perut pn jatuh sakit..baik nye perut,hati yg sedih tp perut yg sakit.....

Thursday, April 22, 2010

B.L.U.R

di saat2 org lain tgh study utk final exam yg di depan mata ni, ak plak dok study ape kah perasaan ini..xdpt nk diucapkan dgn kata2..so bg gambaran je la.. (>.<)






p/s: perlukah perlukan anti-depression??

Wednesday, April 14, 2010

انا لله و انا اليه راجعون

baru je sebentar td mendapat cerita dari kawan baik mngenai kematian pakcik nye..ye pakcik dia, bkn pakcik sy..tp still rasa terkejut, takut n macam nk nangis..sesungguhnye, sy mmg xbule dgr cite pasal kematian org,xkira la ade sangkut paut atau tidak..sy sangat takut!

nak dijadikan cerita, baru2 ni sy ade mimpi yang gigi sy tercabut..sbb xde keje(sbnrnye mls nk bt keje) so search la internet mengenai tafsiran mimpi tersebut..dan maksudnye ialah "anda akan mendapat khabar kematian" masa baca 2,dh terkejut..xbleh percaya sgt kn?(lumrah manusia, perkara2 yg xbaik slalu nye cuba dinafikan) tp harini sy sudh mendapat perkhabaran itu..kebetulan saja bukan?

mati itu adalah pasti, tp sy still takut..takut ia datang kepada sy atau ahli keluarga yg lain..sy slalu pikir, biar la sy mati dulu sebelum ahli keluarga yg lain sbb sy plg takut kesedihan..tp bile pikir blk, klu sy mati dulu, mcm mna dgn ahli keluarga yg lain?siapa yg nk jaga kn..sy cuma harap dapat balas sume jasa family sebelum sy pergi atau mereka pergi..

adeh~skang dlm mode sedey+takut..tbe2 teringat kenagan lalu..masa 2 darjah 6..sedang terpinga2 di dalam kelas..xdpt concentrate(ms 2 mna la reti concentrate kn)..dlm hati rasa berangan2 tbe2 ayah dtg n ajak blk (maklum la ms 2 kn dh kna bt ic, so rmai je parent yg dtg jemput anak pg bt ic) n ble pas berangan 2, ble pandang pintu, nmpk ayah! eh, ni awal thn, blum smpai ms sy bt ic lg!!serius ini adalah kisah benar..rupa2nye, ayah panggil blk sbb nenek dh meninggal!!waa,bkn ini yg sy nk!!sedey nye sy..ms 2 dlm hati dh marah2 knape td berangan2 nk blk..sy sgt syg kn nenek sy 2..al-fatihah utk arwah nenek sy, Puteh bt Abdullah..semoga roh nenek di limbahi rahmat Nya dan ditempatkn dikalangan org2 yg soleh..amin~

hum nmpknye sy dh lari jauh..mst blk ke realiti sekarang..setiap yg hidup pasti akan mati..yg mati biarkan ia pergi sbb ia pergi menemui Tuhannya..yg masih hidup perlu teruskan kehidupan..cukup la kematian itu sekadar menjadi peringatan..

kepada kawan baik sy itu,takziah diucapkan..byk2 kn berdoa semoga roh arwah tenang di sana..

Sunday, April 11, 2010

ak yg sedang serabut

sungguh la x senang duduk..pusing kiri xbest,pusing kanan xbest jgak..cba dduk bersila(atas kusi) lg la xsedap..waarrrghhhh knape ni?knape dgn ak ni??adeh~

esk dh stat exam tp xabis study lg..nmpk gayanye xperlu tggu ambk exam,slit rslt pn xyah tggu bliau kuar,rslt dh ade dpn mata..

cba paksa diri baca jgak..sumbat2 jgak dlm kpala otak ni..xbleh jgak..(yela,bliau bukannye tong sampah yg blh disumbat2 sesuka hati) dh rs cm nk tmuntah..mayb my brain need some cafein..so pg la beli..pas minum,ade skit efek..tp still xdpt study..so ape efek nye??kpala jd sgt hyper..bc notes dgn laju nye smpai tbelit2 lidah..adeh~salah obat la..

agak2nye knape jd mcm ni??slalunye mnum cafein je dh ok..adekah sbb nota yg dibaca itu adelah optom persekitaran??wah sgt hebat optom persekitaran ini..smpai xsenang dduk ak dibuatnye..

meja study ni xde rupa meja..penuh dgn nota2..cwn2..kamus..calculator..bku2..huh mmg tgh srabut gler nmpknye..mayb mcm ni jgak la dlm kpala otakku..

ok2 diana..take a deep breath..cba tgk luar tingkap..(ya Allah, kilat smbung mnyambung pule)..ok,xyah tgk luar tingkap..cba tgk gamba2 pmandangan yg indah utk 5-10 minit..then,try kemas2 skit meja 2, then br stat study blk..ok?

ni kali t'akhir utk blajar optom persekitaran..pasni xjmp dh..so lets do ur best! gambateh!! fight-o-oh!!


ouh no wonder la..study dpn laptop rupanye..

wah serabut2x..

cpt2 kemas!!

Thursday, April 8, 2010

::cinta si layang-layang::

originally, this is not mine..my frend juz 4wd it n i think it kind da gud story..huhu ade sedikit unsur touching2 di sini..hee~

Mungkin ramai dah lihat, sekadar berkongsi buat peringatan untuk semua.

Gambar yang diambil oleh seorang jurufoto yang telah melariskan jualan akhbar di Perancis pada hari ia disiarkan.

Di sinilah pasangan (isteri? suami?) kepada burung layang-layang ini terlantar antara hidup atau mati, kerana dilanggar oleh kereta ketika terbang rendah.

Di sinilah ia menghantarkan makanan kepada pasangannya itu, dan menemaninya dengan penuh setia dan kasih sayang..
Sekali lagi ia terbang dan datang membawakan makanan, namun ia sangat terkejut apabila mendapati pasangannya telah mati.. Ia cubamenggerak-gerakkan pasangannya itu, satu keadaan yang jarang dilihat bagi burung atau binatang sepertinya..
Menyedari pasangannya sudah tidak bergerak, dan tidak akan kembali lagi kepadanya, ia mengeluarkan bunyi seolah-olah sedang menangisi pemergian itu dengan hiba..
Berdiri di sisi pasangannya yang sudah tidak bernyawa, merasa sedih dengan pemergian itu..
Dan akhirnya menerima hakikat bahawa pasangannya itu telah pergi meninggalkannya buat selama-lamanya....
Hidup menjadi sepi...


Begitulah kasih sayang yang Allah ciptakan antara sesama makhluk Nya..
Manusia bagaimana?

Pastinya burung yg ditinggalkan pasangan ... hidup menjadi sepi...
kita manusia.....???




Monday, April 5, 2010

finally its over..


ye, akhirnye sume yg diusahakan, xperlu lg diusahakan..finally, majlis makan malam optometri 2010, A sparkling nigh: the eyes portray the antiquity of the soul telah berakhir walaupn xsejaya mana.tp ble tgk respon dr snior2 yg rs event 2 sgt mnarik..tsangat la bersyukur..

actually ade je benda baik n buruk yg jd..cth nye protokol (my part) tsgt la huru hara..dh agak dh sbnrnye..sbb nye ms rehearsal,pny la ssh nk bt..sampai darah tinggi dibuatnye..lastly,sempat bt rehearsal skali..mcm 2 la jdnye..

but thanx 2 persembahan(especially 3rd ye pny persembahan) yg bjaya bt sume hadirin senyum lebar..prof bariah yg jarang senyum pn blh snyum lebar, mknanye persembahan 2 mmg la sgt bgs..

alhamdulillah atleast ade somthing yg 4th yr n lecturer2 sume blh jd kn kenangan..


sgt la bz, smpai mkn pn dgn tentatif..

wif coursemate (sbnrnye nk ambk gambo sekreteriat protokol je..hehe xpe la)

wif pengarah program, Goh Jie Wei

tgh cover tudung yg kemik..

opto 3rd yr 09/10

sempat ag betulkn tudung..isk3x

makan xigt dunia


xigt pe yg jd ms nih??



Friday, April 2, 2010

..Duniawi..


baru pas baca brita..niat di hati nk baca pasal kes kematian arwah din beramboi(takziah utk keluarga arwah) tp pas2 tbe tpandang satu artikel yg bertajuk "tunai janji selepas kahwin" dlm gamba 2 ade sorg laki tua tgh tarik lengan sorg prempuan muda..dlm hati dh tdetik,'wah pakcik ni kawen dgn pmpn muda,menarik2x..' maka bermulalah pembacaan aku..

bila mula baca 2, agak terkejut jugak la..rupa2nya pmpn 2 baru je berusia 15 thn (alamak, sbaya dgn adk ak!) tambah mengejutkan, bkn pakcik 2 yg nk kawen, tp bdk pmpn 2..zaman apekah skang ni yg umat nye berkahwin seawal 15 thn?PMR pn xlama lg je..tp 2 la yg tjadi..heran jugak,mcm mna remaja seusia 2 dh terpikir nk kawen..pasangannye pn muda jgak..baru 19thn..kerja sbg supervisor kt sebuah restoran..dlm hati tpikir jgak, mcm mna nk sara anak org..ckup ke..ms bdua mayb la..tp ble dh beranak pinak..hmm

xfaham..n bingung..mcm mna umor muda mcm 2 blh sanggup tinggalkan family semata2 nk kawen..xfaham..pelajar tbaik upsr utk negri kedah plak 2..adakah sbb tlalu bijak?..xfaham..dh cuba utk berada dlm keadaan bdk 2..dh cba bayangkan ape yg mnybabkan dia tekad bt keputusan mcm 2..tp still xdpt..xdpt terima..sbb cinta kah..xtahu..mungkin dia ade alasan tersendiri..

kaweh eh..hmm "Perkahwinan bukan saja untuk menghalalkan hubungan lelaki dan perempuan kerana ia membawa pengertian yang amat besar, contohnya, adakah seorang kanak-kanak mampu untuk membesarkan seorang anak," ..ak xtahu...

bagi ak, kawen 2 besar tanggungjawabnye..kawen 2 bkn utk sehari dua..lagi2,tanggungjawab 2 amanah Allah..bak kate pepatung, berani tanggung, berani la jawab..

hm xtahu la..but, really want to follow their story..bkn nk mengharapkan ending yg xbaik..juz curious..



Sunday, March 28, 2010

berdebar-debar

lately,rase mcm xbest je..berdebar2 je rasenye..then, tgn pn pantas search kt intenet..yela,mana la tau kn kot2 ade penyakit yg tersembunyi..so ni la yg hasilnye:

Bila siang hari berdebar-debar

06-07 - Bermakna akan berjumpa dengan saudara
07-08 - Bermakna akan menangis
08-09 - Bermakna akan menjadi bahan gunjingan
09-10 - Bermakna akan mendapat rejeki
10-11 - Bermakna akan berjumpa taman lama
11-12 - Bermakna akan mendapat kabar baik
12-13 - Bermakna akan mendapat undangan
13-14 - Bermakna akan mendapat kejutan
14-15 - Bermakna akan kebaikan
15-16 - Bermakna akan terjadi perselisihan
16-17 - Bermakna akan mendapat kesusahan

Bila malam hari berdebar-debar

18-19 - Bermakna akan mendapat kabar baik
19-20 - Bermakna akan berjumpa dengan orang yang disayangi
20-21 - Bermakna akan mendapat pertolongan
21-22 - Bermakna akan berjumpa dengan orang yang diharap-harapkan
22-23 - Bermakna akan berjumpa dengan orang yang diharap-harapkan
23-24 - Bermakna akan mendapat rezeki
24-01 - Bermakna akan berjumpa dengan teman lama
01-02 - Bermakna akan mendapat undangan
02-03 - Bermakna akan mendapat kebahagian
03-04 - Bermakna akan mendapat kesusahan
04-05 - Bermakna akan mendapat penghargaan
05-06 - Bermakna akan mendapat rezeki

erk ade la plak kaitan dgn masa2 tertentu ye..xsangkanye..tp bile go through sume yg tersenarai ni,majoriti adalah yg baik2 belaka..mayb utk menyedapkn hati barangkali..hmm xkisah la..layan jela..tp rs nye je xde plak yg bkaitan dgn perkara2 diatas..adeh~

p/s: emm selepas dipikir, dipikirn pikir lg..mayb sbb pasni ade presentation..owh br teringat.btul la 2..blum study utk presentation..lalala~ape da dena..isk3x